Skip to main content

Er du vild med gadgets, så er du et miljøsvin…

70
0

Nej, ikke nødvendigvis. Der er selvfølgelig rigtig mange – også fede – gadgets i omløb, som er alt andet end gode for naturen eller miljøet. Ingen tvivl om det. Men her vil vi gerne kaste lidt lys over, at det modsatte også er tilfældet. Der er faktisk en del designere, der arbejder ihærdigt på at lave miljøvenlige og bæredygtige gadgets. Men gadgets, især dem der er linket til bærbare computere af forskellig slags, tablets og mobiltelefoner og lignende er jo ofte forbundet med giftige tungmetaller, fordi de indeholder batterier. Hvordan i alverden hænger miljøbevidsthed sammen med ”ekstra apparater” til pc’ere, ipads og smartphones? Her kan du læse om et par eksempler, som måske kan inspirere dig til at undersøge, om den miljørigtige udgave er en mulighed, når du skal investere i din næste gadget.

En ”paraply-kategori” inden for bæredygtigt gadget-design er gadgets der fungerer gennem solceller. Du kan få alt fra en radio/mobiloplader drevet på en blanding af dynamo og sol-oplader, over sol-opladet powerbank og en solcelledrevet pc-oplader til et solopladningssæt til højttalere. For bare at nævne et par stykker, som kører på solenergi. Men solenergi står ikke alene på den bæredygtige gadget-scene. På markedet for miljøvenlige gadgets finder man fx også en radio til badeværelset, som slet og ret spiller musik i badet for dig ved hjælp af vandtrykket! Men den smarte radio kan ikke tage æren for at være eneste gadget, som ”kører på vand”. Man kan bl.a. også få en lommeregner med et vand-batteri, som ikke skal skiftes, men kun have tilført nyt vand.

Det er dog ikke kun det ”indre” i produkterne, der kan prale af at være bæredygtigt. De ydre designs af gadgets kan også være med på den miljørigtige bølge, der driver hen over gadget-land i disse tider. Bl.a. fås højttalere, som er ”pakket ind” i smukt træ, som ville have været affaldstræ, hvis ikke det var blevet til skønne designer-højttalere. Det samme er tilfældet med højttalere i bambus. Ligesom batterierne, der oplader på solceller, er solcelledrevne lamper også en stor ting på den bæredygtige scene. Vi kender sikkert alle de mindre gode og effektive havelamper, der lyser ved hjælp af mindre solceller. Men lamper der kører på solceller findes i mange størrelser og kvaliteter. Og så findes de faktisk også som væglampler, så man fx kan sætte dem på husmuren eller havehegnet, så de kan lyse hvis man sidder ved den bærbare en aften eller ved siden af den solcelledrevne radio, der spiller, når man har gæster på besøg…

 

Tags

David