Games, Spil er for alle aldre
Spil er i dag en stor industri – og en stor kilde til glæde for alle aldersgrupper. Tidligere handlede stort set alle typer spil, om det var på computer eller de såkaldte bip bip spil, om underholdning – og man spillede alene eller ved siden af hinanden. I dag er spil – eller ’games’ – stadig underholdning, som man kan foretage sig alene eller sammen, men det er også meget andet end det. Bip bip spillet er for de flestes vedkommende passé. I stedet spilles der på smartphones, som vel egentlig er vor tids ”bip-bip-spil-i-en-telefon”. Der spilles også stadig på computer, men ofte på en bærbar af slagsen. Men derudover spilles der jo i dag også på tablets og spillekonsoller. Der spilles dog slet ikke kun for underholdnings skyld – selvom det også, især på smartphones, stadig er tilfældet. Smartphones med spil apps får bl.a. en del skyld for at være tidsrøvere. Mange forældre, især til mindre børn, lader deres børn spille for at øve finmotorik, lyde, hukommelse, bogstaver og tal. I dag spilles der også for at konkurrere, øve sig på kryds-og-tværs og sudoku og lignende. En del spiller også bl.a. konsolspil som motion; dansespil, aerobic og lignende. Nogle får øvet sig så meget på bl.a. online games, at de bliver så dygtige, at de kan gøre en karriere ud af det. Og netop online spil af forskellig art adskiller sig fra tidligere tiders alenetid med bip bip spillet eller computerspillet med joystick, for de spilles ofte med andre, hvor der chattes eller tales sammen undervejs i spillet. Der er naturligvis også mange online spil, som især spilles via smartphone eller tablet, som på ingen måde betyder kontakt med andre spillere – men en del af dem, fx det populære Wordfeud eller skakspil, spilles mod andre.
Hvilke spil, man kan lide handler meget om ens andres interesser - og køn og alder. For mange mindre børn er smartphone og tablet yndede at spille på, hvilket nok især handler om størrelsen. Det er langt nemmere for et lille barn at håndtere en smartphone eller en tablet end en computer eller en controller, der er lavet til en voksenhånd. Derimod synes mange voksne, at både tasterne og skærmen på telefonen bliver lige små nok. Interesser er også ret afgørende for, hvad de fleste spiller. Interesserer man sig i forvejen for sport, vil man sikkert rigtig gerne spille sportspil. Er man vild med at læse fantasybøger, vil man nok gå den vej spilmæssigt – og er man rigtig glad for at løse kryds-og-tværs og spille Scrabble som brætspil, er der god sandsynlighed for, at ens kærlighed falder på fx Wordfeud. Mange populære appspil på smartphones handler derimod om tidsfordriv, og derfor er det lidt mindre vigtigt for mange mennesker, hvad spillet handler om og går ud på.
UNDERSIDER:
Spil til de helt små børn (1-3 år)
Til de helt små børn fås bl.a. app-udgaver af fx pegebøger, hvor børnene skal matche dyr med dyrelyde, og matche figurer med former. Lignende spil til smartphones og tablets fås også, hvor de mindre børn har en app-udgave af en bog, hvor de skal børste tænder, skifte ble mm. på dyre- eller menneskefigurer. På samme måde som pegebogstanken i forhold til dyr og dyrelyde, findes der også spil som handler om at fodre dyr med den rigtige mad. Der findes også puslespil, huskespil, vendespil og malebøger til smartphones og tablets. Den sidst type, der nævnes her er måske mindre spil end anden form for underholdning. Her kan nævnes: videoer med sanglege og spil hvor barnet mere eller mindre bare skal føre fingeren hen over det, der bevæger sig – aktiviteter på tablet eller smartphone som er alderssvarende helt ned til et par år.
Spil til børnehavebørn (3-6 år)
Naturligt nok står store producenter som LEGO og Disney bag mange af de rigtig populære spil – både til de helt små børn og de lidt større børn. Det betyder selvfølgelig også, at mange af disse spil apps kan kombineres med merchandise og produkter fra producenterne, bl.a. bruger nogen af dem den funktion, at både smartphones og tablets kan scanne noget, som så går ind og bliver en del af en samling barnet har i appen eller en del af spillet. Det underbygger bl.a. den allerede interaktive del, som spillene rummer. Til børnehavebørnene findes en hel del som minder om spil apps til de helt små, men også ganske meget andet. Bl.a. spil hvor finmotorik og koordinationsevne er i fokus, hvor børnene efterligner hverdagssituationer og øver sig i at genkende ting. Der er også spil, hvor det handler om at kunne reagere hurtigt og hvor der skal tænkes logisk for at opklare ting. Der er også en del spil, der indeholder en historie. Generelt er der, ligesom med de mindre børn, fokus på, at børnene lærer på det udviklingstrin, de er på. Derfor er der til denne aldersgruppe også spil, hvor det handler om at huske og – i det små – tænke strategisk.
Spil til skolebørn (6-12 år)
Til skolebørnene er der også lærerige spil. Spil der passer til skolebørnenes alder og læringsniveau, er dog mere fagligt orienterede. Til denne aldersgrupper er der fx mange spil med opgaver i både dansk, matematik og engelsk. Men da mange børn bruger både tablet og computer i skolen til netop disse ting, er lysten større til underholdningsspil i denne aldersgruppe. Mange ældre spil har fået en ’revival’ de senere år, som også henvender sig til denne aldersgruppe, bl.a. Super Mario, Teenage Mutant Ninja Turtles, Donkey Kong og Star Wars. Men også nye opfindelser har fundet vej til den aldersgruppes spilsamlinger, fx MineCraft, Skylander og Pokémon.
Spil til teenagere (12-18 år)
En af de aldersgrupper, hvor der går mest mode i spillene, er nok teenagerne. Er man til fx fodbold findes der et utal af spil til bl.a. Nintendo Wii med Fifa. Det samme gælder, hvis man er til musik. Her har Nintendo Wii bl.a. udviklet spil som Music og Guitar Hero. Er man glad for sport og dans, kan man også finde spil, der henvender sig til de interesser – stort set uanset hvilken sportsgren det handler om. Det vil altså sige, at unge mennesker kan finde sammen om spillene med deres omgangskreds, som har samme interesse som dem selv – og hvis de i fællesskab vil prøve noget nyt af, kan de også det. Modedelen består altså i, at man kan spille spil inden for det, man interesserer sig for og som er på mode i ens interesse. Men derudover kommer der også musikspil på mode, som matcher den musik der er er moderne i en periode, har en film stor succes bliver der lavet et spil som har samme karakterer som den film osv. Herudover er online games af forskellige slags også utroligt stort til denne aldersgruppe. Og rigtig mange unge mennesker bliver faktisk så dygtige til bl.a. online strategispil, at de kan gøre en karriere ud af det.
Spil til voksne (fra 18 år)
Tidligere var spil kun for børn og måske unge. Men den generation, som er vokset op med spil og nu er voksen, ’gamer’ også som voksne. Og der er stort set lige så stor spredning på, hvad denne aldersgruppe spiller, som da de var yngre. Vi nævner et par stykker her – men der er oceaner af spil henvendt til voksne. Bl.a. strategispil er populære hos de voksne. For nogen voksne er det at spille på spillekonsol eller online spil ren underholdning – for andre går der stærk konkurrence i det, og nogen ender endda med at være decideret professionelle. Her taler vi om det, der i dag hedder esport.