Skip to main content

Hva’ så bessefar?

25
0

Ifølge Danmarks Statistik har langt de fleste pensionister i dag en smartphone. Og det er der rigtig mange gode grunde til, at de har. Umiddelbart skulle man måske tro, at mange ældre havde ’modstand på det nymodens pjat’. Men for det første er smartphones vel sådan set ikke længere decideret nymodens pjat – det er ved at være godt over 20 år siden de fleste af den danske befolkning købte sig deres første mobiltelefon, så mange pensionister havde en mobiltelefon, før mobiltelefoner blev til smartphones. Og for det andet er man jo ikke ’hægtet af udviklingen’ bare fordi man er pensionist.

 

Hvad bruger pensionisterne så egentlig deres mobiltelefoner til – og hvorfor har også de ”overgivet sig” til smartphonen? Ifølge Danmarks Statistik brugte 75% af de 60-74-årige danskere i 2015 deres telefon til at sende sms’er. Tallet er sandsynligvis ikke blevet lavere siden da. Knap halvdelen af den samme aldersgruppe brugte samme år deres telefon til at gå på internettet, hvilket selvfølgelig kan dække over mange forskellige ting. Men det faktum, at knap halvdelen af de 60-74-årige danskere går på internettet via deres mobiltelefon, betyder jo naturligt nok, at deres mobiltelefon så er en smartphone. Uden at det nødvendigvis betyder, at resten af den aldersgruppe ikke ejer en smartphone. Knap en tredjedel af samme aldersgruppe i Danmark får faktisk nyheder via deres smartphone. Næsten 40% af de ældre brugte også i 2015 deres smartphone til at læse og sende emails fra. Og til sidst kan vi her nævne, at en fjerdel af de 60-74-årige danskere bruger deres smartphone til at gå på sociale netværkstjenester som fx Facebook, Airbnb, Twitter, Youtube eller andre sociale medier.

 

Hvad fortæller det os så om de danske seniorers brug af smartphone? Det fortæller bl.a., at de ligesom de fleste andre danskere bruger deres mobiltelefoner til at holde kontakt med andre og til at holde sig opdateret i forhold til nyheder og samfundet. Afsnittet ovenover er på ingen måde udtømmende i forhold til de ældres brug af smartphones eller internettet. Men det fortæller i hvert fald, at de ældre gerne vil holde sig orienteret og følge med i, hvordan resten af samfundet bibeholder kontakten med hinanden.

Bruger de ældre så slet ikke smartphonen til noget praktisk? Jo, 30% af dem bruger bl.a. også smartphonen som GPS. Men vi kan konkludere, at det primær nok handler om at kunne bevæge sig på de platforme, som vi andre bruger til at kommunikere med hinanden. På den måde kan de ældre nemlig fortsat følge med i, hvad især børn og børnebørn laver. Hvis de selv ind imellem sender en sms eller lægger et billede op på deres Facebook profil, er der nok også større chance for at Lille Ole sender en sms for at spørge: ”Hva’ så bessefar?”.

 

 

Tags

David