Skip to main content

App – ”aplliction” – eller ”applikation”

34
0

Begrebet ”app” kommer af det engelske ord ”application” - på dansk ”applikation”. Tidligere brugte man meget ordet i forhold til håndarbejde – man ”applikerede” noget på noget andet. Det var altså en form for påsyning. Når vi bruger ordet ”app” i dag er det fuldstændig det samme – det handler bare om en tilføjelse til vores smartphone eller tablet. Noget ekstra tilbehør til det værktøj, som vores telefon eller tablet allerede er for os. Da man tidligere brugte ordet i forbindelse med håndarbejde, var det især om tæpper. Man applikerede stofrester, billeder og andet, som blev til fine mønstre og patchworks på tæpper. Når man i dag hiver en smartphone frem og tænder den, er den også næsten et patchworktæppe af apps, som gemmer sig under, ved siden af og over hinanden.

 

Et tæppe med applikationer kunne danne et mønster af hvad som helst. I dag findes der også apps for, om og til hvad som helst. Nogen af de mest brugte er naturligvis dem, der matcher daglige behov og tidens trends, fx mad og træning. Der findes alverdens apps om tøj og bolig trends, til madlavning, indkøb, træningsøvelser, træningsintervaller, registringer af træningsresultater osv. Du kan også finde apps, der kan hjælpe dig med at planlægge, såvel professionelt som privat. Der findes underholdningsapps og apps til rejser, til at kommunikere og til at betale med. Der findes gratis apps og der findes betalingsapps, som kan koste lige fra et par kroner til tusindvis af kroner. Du erhverver dig dine apps gennem din app store på din telefon eller tablet.

 

Hvad kan du fx med apps?

 

 • Chatte med venner og familie
 • Skabe nye kontakter på sociale medier, i interessenetværk, arbejdsmæssigt og i forhold til dating
 • Følge med i nyheder
 • Opdatere dig om vejret
 • Tjekke tilbud
 • Finde vej vha. kort – bl.a med talte instruktioner
 • Finde madopskrifter
 • Følg dig selv og din sundhedstilstand, bl.a. i forhold til kalorieindtag og bevægelse
 • Se film
 • Høre musik
 • Høre radio

 

 

At chatte er for mange en kommunikationsform, som er mere populær end at tale i telefon, sms’e eller skrive emails. En af fordelene ved at chatte er, at flere kan kommunikere med hinanden på én gang – man kan altså have en gruppesamtale i gang via sin telefon. Der findes et hav af disse, nogen er mere kendte end andre – og der er stor forskel på, hvilke apps der er mest populære i forskellige lande. Nogen er også mere brugervenlige end andre.

 

Ligesom det at chatte er blevet meget populært, gør det samme sig gældende med hensyn til sociale medier, hvoraf de fleste også har chat-funktioner. Det er forskelligt, hvad der kendetegner de forskellige sociale medier; nogen kendetegnes ved nyheder (fx Twitter), andre kendetegnes ved at handle om det sociale fx i interessefællesskaber (Facebook) og på atter andre sociale medier handler det især om at profilere sig gennem billeder (Instagram). Men der findes også et hav af andre sociale medier.

 

Rigtig mange medier har i dag en app, hvilket gør det muligt at følge med i nyhedsstrømmen via ens favoritmedie. Nyhedsapps har ligefrem den service, at de ved hjælp af telefonen kan give brugeren en notifikation, så brugeren bliver gjort opmærksom på det, når der kommer interessante eller vigtige nyheder. Ligesom du med apps kan blive opdateret omkring nyheder 24 timer i døgnet, er det samme tilfældet med hensyn til vejrudsigter.

 

Der er et næsten uendeligt antal af apps, som du kan gøre brug af, når det handler om indkøb, madlavning, træning og meget andet, der kredser om sundhed, fx hvor meget vand du bør drikke om dagen og skridttællere. Der findes opskriftsamlinger, som passer til specielle diæter, der findes guides til madlavning, et utal af instruktioner i forskellige former for træning og motion, som bl.a. også kan holde øje med din forbrænding, hjerterytme og meget andet. Der findes en app, der minder dig om at drikke vand, en app der tæller hvor mange skridt du tager i løbet af en dag og der findes indkøbsguides og lister – nogen af dem endda forbundet med den opskrift du vælger, så du ikke selv behøver at skrive indkøbssedlen…

 

Når det kommer til underholdning er udvalget også stort, hvilket gælder både musik, medier som tv og radio, film, blade og magasiner samt spil til både børn og voksne. Der er nok ikke længere nogen, der ikke har hørt om Spotify, men der findes mange andre musik-streamingtjenester. På samme vis som med nyhedsmedie-apps der giver notifikationer ved interessante nyheder, så har stort set alle andre tv- og radiomedier også en app, som kan bruges til slet og ret at afspille liveudsendelser eller tidligere sendte udsendelser. Derudover kan der streames film på filmstreaming-tjenester og læses blade, magasiner og bøger. Er børnene glade for Anders And blade, men de bliver krøllede i tasken, så kan de læse Anders And på smartphone eller tablet i bilen, i flyveren, derhjemme eller et hvilket som helst andet sted. Det samme gælder bøger - og mange blade og magasiner til voksne.

Tags

David