Skip to main content

Guide til at undgå gener

41
0

Langt de fleste danskere tilbringer mere tid foran skærmen, end godt er. Det store skærmforbrug, både professionelt og privat, kan medfører gener eller deciderede skader. Mange må med tiden få skærmbriller, træne eller gå til fysioterapeut for mindsker gener eller smerter. Det kan bl.a. være problemer håndled, nakke, skuldre eller albue. Men selvom vi sidder så meget foran skærmen, behøver det ikke at ende med smerter eller skader.

En del virksomheder prøver at mindske risikoen for at medarbejder bliver generet eller får ondt. Det kan handle om, at man som arbejdsgiver tilbyder hæve-sænke borde, anderledes stole, massage eller noget helt fjerde. Men der er faktisk også en del andre muligheder, som nemt kan udbedre problematikken omkring det, at mange er nødt til at bruge så lang tid ved tastaturet…

En del virksomheder og webshops sælger nemlig udstyr som fx Contour Design, der er super ergonomisk. Det er eksempelvis muligt - ganske billigt - at købe standere til skærme, så en computerskærm kan hæves og mindske risiko for nakke problemer. På samme vis findes der et væld af forskellige slags mus og musemåtter, som støtter og aflaster håndled og hænder. Det samme gælder tastaturer og deciderede håndledsstøtter, som også kan være en stor hjælp, hvis man sidder mere ved computeren end godt egentlig er.

Andre hjælpemidler til at mindske fysiske problemer ved for meget stillesiddende arbejde kunne være en såkaldt kopiholder. Disse hjælper også med at hæve det, medarbejderen kigger på, således at han eller hun ikke kigger for meget ned og får ondt i nakken. Disse fås i forskellige størrelser og former. Hvilken man bør vælge afhænger, ligesom mus og tastaturer, af formål og smag.

Noget af det, som flest vil have størst glæde af er standerne. Det største problem for de fleste er, at de slet og ret kigger for meget ned i en skærm. De fleste kigger nemlig ned både når de taster eller læser på deres telefon, når de taster og læser på en tablet samt når de taster og læser på en computer. Derfor kan det faktisk også godt give mening at undersøge, om det kan være fordelagtigt med en stander til både pc og en eventuel tablet. Begge dele fås i forskellige kvaliteter, størrelser og former. Det rigtige valg vil være individuelt, alt efter forbrug, smag og formål.

 

Tags

David